Dykning - Oplevelser

Her ser du fra 1 til 5 ud af 9 Oplevelser Næste Side  

Den gode og den dårlige

Efter nu endelig og have prøvet en tur langt sydpå i det Egyptiske rødehav fik man nogle indtryk bekræftet og andre endnu mere bekræftet.

Rødehavet er uanset hvor man dykker, i den kategori jeg vil kalde spændende, men nogen steder dog bedre end andre.
De fleste dykkere har været i Hurghada eller Sharm el Sheihk eller har i det mindste hørt, læst og se billeder om stederne, det er dog langt fra de bedste dykkersteder i Egypten.

Ankommet i Egypten gik turen nu med bil cirka 6 timer gennem ørkenen mod noget der hedder Hamata. Hamata ligger cirka midt imellem Marsa Alam og det nordlige Sudan. Hamata er endnu ikke kommet for alvor på kortet da der ikke er store hoteller at vælge mellem i området endnu. Dog er der så småt begyndt og komme gang i safaribådene fra Hamata Marina.

Så snart man rammer Marsa Alam eller tager længere syd på, bliver Rødehavet endnu bedre, endnu mere fyldt med liv, flere farver og korallerne nærmest skriger farverne ud i vandet. Det er utrolig og se hva kommerciel dykning kan betyde for livet under vand, for det er nemlig alt-ødelægggende.
Den gode nyhed i det her må jo så være at der stadig er mulighed for  at få fantastiske oplevelser ud over det sædvandlige i rødehavet. Den dårlige er så absolut at man her får bekræftet, hvor meget dykkere egentlig ødelægger i havet, fordi de skal røre ved alt. Hurghada og Sharm har ifølge ældre dykkere været lige så fantastiske som Marsa Alam og Hamata, men er desværre stille og rolig blevet ødelagt, fordi dykkerne ikke kan holde snitterne for dem selv.

Der bør her måske lige løftes en lille pegefinger og siges - Pas på naturen vi har kun en - og for dykkere syntes jeg burde gælde, at man skal opføre sig som gæst under vandet og kun efterlade ens bobler.

Ned i dybet....

Fik langt om længe snust til det tekniske dykning med dyk ned på 55 meter i Hemmoor Kreidesee der ligger nær Cuxhaven i Tyskland.

Det var med en lille stageflaske (45%) om halsen og dobbelt sæt på ryggen, at vi strøg mod bunden hvor vandet kun var små 4 grader, turen gik over dele af den gamle mine ned af skråningen langs med en trappe, trappen var før blevet brugt til og komme ned til bunden med, det gør den jo som sådan egentlig stadig :-).

Det var en spændende men også skræmmende oplevelse på samme tid.
Lyset forsvinder til og starte med stille og rolig, men pludselig er det bare så godt som mørkt. Regulatoren begynder og snakke en del mere, nu hvor der lige skal 6,5 gange så meget luft igennem som ved overfladen. Lyden virker mere intens dernede og man kan ikke lade værre med og tænke over at man har en vandsøjle overhovedet der næsten er 2 gange rundetårnets højde.

Bundtiden bliver så også lige en anelse mindre og man skal holde en smule mere øje med sit manometer, men efter vores 15 min på bunden vender vi om og stiger langsomt mod overfladen, vi indleder vores dekostop som planlagt, og jeg begynder og bruge min 45% blanding, vandet bliver varmere og vi er tilbage hvor der er omgivelses lys..... Tankerne vender hurtigt tilbage til bunden og jeg kan ikke lade værre med og smile.

Teknisk er kommet for at blive i mit liv...


Dyk under isen

Nu hvor vinteren her i 2009 / 2010 har givet os de absolut bedste forhold hvad isdykning angår, var der jo ingen tvivl om at det skulle prøves.

Der var blevet samlet en hel flok af folk, der var ivrige efter og prøve at stå på isen nedefra. Stedet blev Davinde Sø på fyn og alt udstyr var klargjort med sikkerhed i højsæde.

Der blev hurtig savet et hul i isen og med makkerline samt overfladeline gik 2 dykkere i vandet af gangen. Som sikkerhedsbackup stod de næste 2 dykkere hele tiden klar ved overfladen for at kunne gå i vandet og hjælpe.

Med de rette forberedelser skete der intet uventet og vi fik alle en go oplevlese under isen. Fornemmelsen af og ramme overfladen og den er solid var en smule underlig, men sjov og spændende.

Isdykning er klart at anbefale, det kræver at man forbereder sig korrekt og har alle sikkerheds-foranstaltninger 100% på plads, så venter der dog også en uforglemmelig oplevelse man absolut gerne vil opleve igen og igen.

Oplevelsen af freeflow langt nede

Sikkerhed er som sådan noget af det vigtigste ved og dykke, man skal have 110% styr på sit udstyr og kunne finde ud af og håndtere det i det rette øjeblik. Det var en af de ting jeg fandt ud af på et dyk i Hemmoor Kridtsø.

På et dyk i Hemmoor Kridtsø valgte vi og gå lidt ned af sidste skrænt hvor dybden går fra 30 og ned til 55 meter. På vej ned af lægger jeg så pludselig mærke til at der er et eller andet der larmer og en susende lyd breder sig, og hurtigt mærker jeg at luften ikke kun kommer når jeg hiver efter den.... "FREEFLOW... PIS" var min første tanke, den næste var, "Nå men det er nok en go ide og gå opad" . Min makker erkender kvikt problemet og kommer over for at lukke det førstetrin der lukker luft ud, skifter til octopus'en og vi dykker langsomt op af og afslutter dykket.

Problemet var, som jeg senere fandt ud af, ikke 1. trin'et, men 2. trin'et, der ikke kunne klar mere end omkring 30 meter når vandet kun var 5 grader.

Konklusionen var, at jeg blev klar over jeg havde evnen til og holde hovedet koldt, OG at jeg nok hellere måtte investere i noget lidt bedre grej. Ikke alle oplevelser er lige behagelige, men de kan dog tit vendes til noget positivt bagefter.

En ting jeg har lært som sådan er at man skal gøre sig klart hva slags dyk man vil på og så købe udstyret derefter - går man i baljen med det forkerte kan der hurtig ske fejl, og dem er der ikke plads til for mange af på bunden.

Ude og dykke med helmaske

Så fik han sig endelig sin helmaske og den blev osse prompt afprøvet i flensborg fjord. Første tur var lige ned på et par meter for at se hvordan den virkede og dagen efter nede på en 10 meter.

Først skal der nævnes at der fra mange sidder er kommet negativ omtale om disse masker....hvorfor forstår jeg ikke helt. Det eneste der lige kan nævnes som noget negativt er prisen og så at den er vanedanende :-).

Masken er som sådan er ikke svær og dykke med, men det kræver en smule tilvænning. Det jeg selv har haft som største problem er at få indstillet nubberne til og lave trykudligning med, men når først de sidder korrekt, er det ikke noget problem ( kræver dog at man lige leger lidt med den inden man går i vandet).

En lækker detalje for dem der vil vinterdykke, er at der faktisk ikke kommer vand ind under hætten, faktisk så lidt så man kommer op med næsten tørt hår.

Alt i alt kan jeg som sagt ikke finde noget negativt ved den ud over prisen, det er legetøj for den kræsne dykker, desuden giver den osse en form for komfort og beskytter ansigt mod f.eks. brandmænd eller andre gobler.

Konklusion : Den er blevet min bedste ven på meget kort tid.


Her ser du fra 1 til 5 ud af 9 Oplevelser Næste Side